Sambal oelek maken

Vrijwel de meest gebruikte sambal is sambal oelek

Bijna iedereen die sambal in huis heeft kiest voor deze soort. Daarom kun je in dit artikel lezen hoe je zelf sambal oelek kunt maken. Deze soort staat bekend om zijn peperige smaak. Tevens zit er zout in verwerkt en natuurlijk de Spaanse peper. Deze sambal wordt niet gebakken. Als je het traditioneel wilt doen dan moet je de pepers mer een vijzel bereiden. Oelek staat namelijk voor de stamper van de vijzel. Deze sambal is pittig van smaak. Het is een van de makkelijkste soorten om te maken want, om deze sambal te maken heb je slechts een paar ingrediƫnten nodig. Je hoeft het zelfs niet te bakken of te koken.

Het recept sambal oelek maken

Als je een pittige sambal wilt maken dan gebruik je hele pepers. Voor een minder pittige sambal snijd je de pepers doormidden en haal je de zaadjes er uit. Pepers worden ook wel lombok genoemd. Je moet de lomboks eerst wassen. Daarna smeer je ze in met zout. Als dit gedaan is dan stamp je het tot een brij. Alleen als het met een vijzel is gebeurt mag je de sambal oelek noemen